Κόρφος – Σοφικό – Αγγελόκαστρο
Συνεχίζοντας από την κεντρική οδική αρτηρία Ισθμού – Κορίνθου προς Επίδαυρο, συναντάς ταμπέλες για τις παραλίες του Σοφικού. Φραγκολίμανο, Καλογερολίμανο, Μεγάλο και Μικρό Αμόνι, Κιουρκάτι, όλες βοτσαλωτές παραλίες με βαθιά νερά, με τα πεύκα να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα και μαζί με τα αλμυρίκια να χαρίζουν φυσική δροσερή σκιά στους λουόμενους. Τα νερά είναι τόσο καθαρά που καθρεφτίζεται ο βυθός τους. Η πρόσβαση στις παραλίες είναι πολύ καλή και αν πεινάσεις θα βρεις ταβέρνες με φρέσκο ψάρι.
Στο τέρμα ανατολικό σημείο του όρμου του Σοφικού βρίσκεται το παραδοσιακό ψαροχώρι Κόρφος, τόσο κοντά (μόλις 30χλμ) αλλά και τόσο μακριά απ΄την Κόρινθο και τους αστικούς ρυθμούς ζωής. Το χωριό κυριολεκτικά χτισμένο πάνω σε ένα θαλασσινό κόλπο, προστατευμένο απ’ όλους τους καιρούς, σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησάκι της άγονης γραμμής. Βουτιά, ουζάκι, χταποδάκι, ξαναβουτιά και ξανά ουζάκι… εδώ θα γευτείς το μεδούλι του καλοκαιριού.
Το κλίμα υπέροχο, ιδανικό για ήσυχες διακοπές πάνω στο κύμα, με πολλά μικρά ξενοδοχεία με υπέροχη θέα, ενδείκνυται και για χειμωνιάτικη διαμονή.
Λίγα χιλιόμετρα βόρεια του Κόρφου συναντάται το παμπάλαιο ξωκλήσι της Παναγίας του Στείρι, κάποτε ναός ενός μοναστηριού, πιθανότατα του 11ου αιώνα, με όμορφες αγιογραφίες του 1668, έργα του αγιογράφου Θεόδουλου Κακκαβά. Υπάρχουν ακόμα εκεί, τα ερείπια των κελιών του μοναστηριού, όπου ασκήτευσε για ένα διάστημα και ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης.
Για τους λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, το μέρος είναι ιδανικό, όπως και για όσους λατρεύουν την πεζοπορία.
Νοτιότερα του Κόρφου, ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στα εντυπωσιακά κάθετα βράχια του φημισμένου όρμου Σελόντα και στην αμμουδερή παραλία στο μυχό του. Ο Όρμος Σελόντα, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν το σωτήριο κρησφύγετο του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής». Ο ηρωικός κυβερνήτης του «Παπανικολής», Μίλτων Ιατρίδης καταγόταν από το Σοφικό.
Το Σοφικό είναι χτισμένο στην περιοχή της Αρχαίας Σολυγείας, όπου διαδραματίστηκε μια από τις σφοδρότερες μάχες του Πελοποννησιακού πολέμου το 425 π.Χ. Διαδραμάτισε εξαιρετικό ρόλο και κατά την Ελληνική Επανάσταση το 1821.
Μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος 80000 στρεμμάτων, η περιοχή έχει να επιδείξει πληθώρα ιστορικών εκκλησιών και μονών, με αξιοθαύμαστη και σπάνια αρχιτεκτονική και αγιογράφηση. Στην κοιλάδα του Λαρισίου ο ναός των Ταξιαρχών, 12ου αιώνα, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σου με τις περίσσιας ομορφιάς τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, έργα αυστηρής κρητικής τέχνης. Το χωριό κοσμούν επίσης ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1700), ο πρόσφατα ανακαινισμένος ναός της Ευαγγελίστριας στη συνοικία «Κοκκινιά» και ο ναός της Αγίας Τριάδας στη θέση «Λαρίσι».
Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η ιστορική μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γυναικείο μοναστήρι του 12ου αιώνα, χτισμένο με υλικά μεγάλου αρχαιοελληνικού ναού της Αφροδίτης, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σκορπισμένα στον περίβολο του μοναστηριού.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής, χτισμένος το 1617, διακοσμημένος από τοιχογραφίες σημαντικής λαογραφικής αξίας.
Το τοπίο των εκκλησιών συμπληρώνεται από τους δυο ναούς, αφιερωμένους στους Αγίους Νικόλαο και Δημήτριο, με εξαιρετικές τοιχογραφίες, εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή των Σοφικιτών του 18ου αιώνα.
Στο πετρόκτιστο Ανοιχτό Θέατρο Σολυγείας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δίπλα απ΄το θέατρο ξεκινάει και μονοπάτι που συνδέει το Σοφικό με τον Κόρφο, μια διαδρομή ήπια μέσα σε πευκόδασος που παράλληλα με το μονοπάτι βλέπεις τις χαρακτηριστικές τομές για την ρητινοσυλλογή στην οποία έχουν παράδοση οι κάτοικοι του Σοφικού.
Οι ρητινοσυλλέκτες, που δραστηριοποιούνται, επί δεκαετίες, στο Σοφικό είναι άρρηκτα δεμένοι με το δάσος, προσφέροντας αναντικατάστατες υπηρεσίες στην προστασία και ανάπτυξή τους. Στο πανέμορφο δάσος του περιοχής αν περιηγηθεί κάνεις θα δει «δουλεμένα» δέντρα 300 χρόνων.
Στα 780 μέτρα υψόμετρο είναι χτισμένο το ορεινό χωριό Αγγελόκαστρο. Κάθε γωνιά του χωριού είναι φροντισμένη, περιποιημένη και καθαρή και αυτό δείχνει πόσο πολύ το αγαπούν οι κάτοικοί του. Οι σύλλογοι του χωριού οργανώνουν πανηγύρια και εκδηλώσεις με μια από αυτές, που είναι η «γιορτή του αλωνάρη» και γίνεται αρχές Ιουλίου, να είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής.
Σε ύψωμα που βρίσκεται δυτικά του χωριού, υπάρχουν ερείπια Βυζαντινού κάστρου του 13ου αιώνα και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα. Δίπλα απ΄το χωριό κοντά στα Δερβενάκια, μπορείς να δεις τα απομεινάρια ενός αρχαίου λατομείου, δείγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Τα κεραμικά και τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί δείχνουν πως το λατομείο λειτουργούσε από τον 5ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Fun Facts:
Στη φυσική κοιλάδα του πανέμορφου πευκοδάσους στο Σοφικό Κορινθίας λειτουργεί ένα μοναδικό θεματικό πάρκο το «Ranch», όπου μικροί – μεγάλοι μπορούν να κάνουν ιππασία, σε σκηνικό Άγριας Δύσης.
Ένα εντυπωσιακό έθιμο αναβιώνει κάθε Πάσχα στο Σοφικό. Πρόκειται για τον Χορό του Γιεμ κατά τον οποίο όλοι οι κάτοικοι του Σοφικού, νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες, μαζεύονται τις μέρες του Πάσχα (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη) και με δύναμη ψυχής τραγουδούν και χορεύουν στο χώρο της πλατείας του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας.
Μη χάσετε τη Γιορτή της Σαρδέλας στον Κόρφο που πραγματοποιείται τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.