Τοπικά προϊόντα / Γαστρονομία
Δεν υπάρχει στον κόσμο άνθρωπος που να μη γνωρίζει την Κορινθιακή σταφίδα, γνωστή και ως «μαύρος χρυσός» καθώς υπήρξε πυλώνας της οικονομίας τον 19ο αιώνα. Η Κορινθιακή σταφίδα, εδώ και χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται στην Κορινθία, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο και εκτός απ΄την εξαιρετική γεύση της αποτελεί «φάρμακο» για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό και την κατατάσσουν στην κορυφή των Super Foods.
Μεγάλο μέρος των αμπελιών στις αγροτικές εκτάσεις της Κορίνθου καταλαμβάνει η Σουλτανίνα (λευκό σταφύλι), είναι ποικιλία αμπελιού που καλλιεργείται για την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας επιτραπέζιων σταφυλιών. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και είναι ένας δημοφιλέστατος διατροφικός θησαυρός. Ακόμα και αποξηραμένη (λευκή σταφίδα) δε χάνει απολύτως κανένα από τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά. Η σουλτανίνα περιέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φρουκτόζη, γλυκόζη αλλά και φαινόλες, οι οποίες της επιπροσθέτουν και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Μπορεί η Νεμέα να κατέχει τα ηνία στον οίνο αλλά και στην Κόρινθο υπάρχουν πολλά εξαιρετικά οινοποιία που μπορείς να επισκεφθείς, να δοκιμάσεις και να αγοράσεις το κρασί που προτιμάς. Η Λέσχη Οινόφιλων Κορινθίας διοργανώνει ενδιαφέρουσα event γευσιγνωσίας.
Στην Κόρινθο θα γευτείς εξαιρετικό αγνό ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές που θα μετατρέψουν την καλοκαιρινή σου χωριάτικη σαλάτα σε λουκούλλειο γεύμα. Η κύρια ποικιλία είναι το Μανάκι που ξεχωρίζει για το εξαιρετικό άρωμα και την πλούσια γεύση του.
Με αρώματα και χρώματα γεμίζουν τον τόπο οι πορτοκαλιές, λεμονιές, βερικοκιές, καστανιές, καρυδιές, συκιές κ.ά. Οι καρποί τους γίνονται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, μεθυστικά λικέρ, αρωματίζουν γλυκά ή συμπληρώνουν φαγητά.
Πολλά είναι και τα αρωματικά βότανα, ρίγανη, θυμάρι, τσάι, τα άγρια χόρτα, τα μανιτάρια, τα ψιλόλιγνα άγρια σπαράγγια και οι αγγινάρες. Η περιοχή φημίζεται από την αρχαιότητα.
Στις λαϊκές αγορές που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα (στην Κόρινθο η κεντρική είναι το Σάββατο το πρωϊ), θα αγοράσεις απευθείας από παραγωγούς φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καλές τιμές.
Οι κρεατοφάγοι θα ευχαριστηθούν ποιοτικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή φάρμες και σε επιλεγμένα σημεία θα βρουν υψηλής ποιότητας γαλακτομικά προϊόντα.
Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά του Κορινθιακού είναι σκέτος «αφρός». Μπορείτε να τα συνδυάσετε με παραδοσιακά ζυμαρικά φτιαγμένα από τοπικές οικογενειακές βιοτεχνίες. Αν πάλι θέλεις πιο ψαγμένες γεύσεις τότε δοκιμάστε τα με σαλιγκάρια, απ΄την πρωτοποριακή φάρμα Fereikos που λειτουργεί στην Αρχαία Κόρινθο. Μπορείτε να την επισκεφθείτε, να ξεναγηθείτε στο χώρο και να δοκιμάσετε διάφορες συνταγές.