Κτίρια με ιστορία
Τα ιστορικά κτίρια της Κορίνθου “κρύβουν” πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες ενώ η αρχιτεκτονική τους εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα. Αναζητήστε τα.
Δικαστικό Μέγαρο
Είναι το πιο παλιό και ιστορικό κτίριο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη και αποτελεί αρχιτεκτονικό τοπόσημο. Το Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου που χτίστηκε το 1908 στην Eθνικής Αντιστάσεως, στεγάζει το Πρωτοδικείο και είναι ένα ενεργό και ζωντανό κτίριο που σφύζει καθημερινά από ζωή.
Κατάστημα Εθνικής Τράπεζας
Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζα Κορίνθου στεγάζεται στην Εθνικής Αντιστάσεως απ΄το 1934. Αρχιτέκτων του έργου ήταν ο Νικόλαος Ζουμπουλίδης (1888-1969) ο οποίος σχεδίασε καταστήματα της ΕΤΕ που χτίστηκαν την εποχή του Μεσοπολέμου σε αρκετές πόλεις.
Ιερατική Σχολή Κορίνθου
Πρόκειται για διώροφο κτιριακό συγκρότημα στην οδό Κροκιδά 2, στην Κόρινθο, το οποίο χτίστηκε αρχικά το 1924 και λειτούργησε ως Ιερατική Σχολή. Μετά τους σεισμούς του 1928, ανακατασκευάσθηκε και λειτούργησε ως ιερατική σχολή και στη συνέχεια ως Εκκλησιαστικό Λύκειο μέχρι το 1971. Από το 1971 έως σήμερα στεγάζει τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
Στα κτίρια αυτά έχουν ενσωματωθεί στοιχεία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα εκκλησιαστικής, λιτής, αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Από το 1996, το κτήριο της Ιερατικής Σχολής έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΠΟ.
Σιδηροδρομικός Σταθμός
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου, έχει κατασκευαστεί το 1955 από τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό Αντώνη Δραγούμη και είναι ένα υπόδειγμα σύγχρονης σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής. Έχει γίνει προσεκτικός σχεδιασμός έτσι ώστε το κτήριο να είναι προσαρμοσμένο στην γενική εικόνα της πόλης όπως ήταν το 1955, δηλαδή να εναρμονίζεται με την λιτή αντισεισμική αρχιτεκτονική των κτηρίων της πόλεως, ενώ ταυτόχρονα έχει αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της Κορίνθου, όπως οι επιζωγραφισμένες με θέματα της κορινθιακής Μυθολογίας και Ιστορίας αίθουσες και το προστύλιο στις αποβάθρες. Είναι το μοναδικό δημόσιο κτήριο της Κορίνθου που έχει τόσο εκτενείς αναφορές στο Ιστορικό της παρελθόν.
Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου, μαζί με τα αντλιοστάσια, το Μηχανοστάσιο και τα υπόλοιπα βοηθητικά κτήρια του, τα οποία ορισμένα χρονολογούνται από το 1929, ορισμένα από το 1916, αποτελεί ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο βιομηχανικής αρχαιολογίας και είναι ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της πόλης, αφού από την κατασκευή του τον Ιούλιο του 1884 από την ιστορική εταιρεία με την επωνυμία «Σιδηρόδρομοι Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου Α.Ε.» (η γνωστή ΣΠΑΠ), έγινε κατορθωτή η ταχεία ανάπτυξη της Κορίνθου, αλλά και της υπόλοιπης παράλιας Κορινθίας.
Δημοτική Αγορά Κορίνθου
Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αποτελεί ένα ενδιαφέρον δημόσιο κτίριο, με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες, βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας και της ταυτότητάς της πόλης.
Κτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε από το μεγάλο σεισμό του 1929 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των Ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης που είχε πληγεί από τον σεισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες.
Το κτίριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτηρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των μοντέρνων καιρών.
Κτίριο Ζαμπάνη
Το κτίριο Ζαμπάνη, έχει εφαρμοστεί η αμερικανική τεχνογνωσία ευκάμπτων αντισεισμικών κτηρίων, η ονομαζόμενη “timber frame”, όπως προβλέπεται από τον αντισεισμικό κανονισμό της Καλιφορνίας του 1907.
Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1929 από τον Αμερικανό Αρχιτέκτονα Τ. Bronderick και ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα πρώτα κτήρια που οικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1928, καθώς τον Ιούλιο του 1929 ασφαλίστηκε στην αγγλική εταιρεία Royal Exchange Assurance για το τεράστιο για την εποχή ποσό των 300.000 δραχμών.
Είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από ξύλο, διαθέτει εξωτερικά μεταλλική επένδυση ώστε να προφυλάσσεται από το υγρό κλίμα της Κορίνθου, ανασυρόμενα παράθυρα (sash windows) αγγλοαμερικανικού σχεδιασμού και θύρα εισόδου με πολύχρωμα τζάμια και ακολουθεί την συμμετρική γεωργιανή κάτοψη (αρχιτεκτονικό στυλ με κυρίους εκφραστές τους J. Gibbs, W. Salmon κλπ), η οποία εφαρμόστηκε κατά κόρον στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.
Το κτίριο επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος διατηρούσε προσωπική φιλία με τον ιδιοκτήτη του Δημήτριο Ζαμπάνη – Γονατά, όταν ήλθε στην Κόρινθο.
Την περίοδο της κατοχής, το κτήριο επιτάχτηκε από τους Γερμανούς και χρησιμοποιήθηκε σαν κατάλυμα υψηλόβαθμων αξιωματικών της Βερμαχτ, ανάμεσα τους και ο Στρατηγός Franz Krech, ο οποίος σκοτώθηκε από τον ΕΛΑΣ στους Μολάους.
Το 1994 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο και αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κορίνθου και ένα μοναδικό κτίριο σε όλη την Ελλάδα.