Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Το ήξερες;

Μικρές ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχουν να κάνουν με την Κόρινθο και κάποιος θα ήθελες να στις πει…

Ύμνος της Αγάπης

Ο συγκινητικός Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ομορφότερα κείμενα της χριστιανοσύνης και είναι μέρος της περίφημης Α’ επιστολής του προς Κορινθίους.

«Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (=δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει».

Τριήρης

Η τριήρης, το διασημότερο πολεμικό πλοίο της αρχαιότητας, κατασκευάστηκε από τον Κορίνθιο ναυπηγό Αμεινοκλή το 704 π.Χ. Το νέο πλοίο υπερείχε σε ταχύτητα κάθε προηγούμενου.

Δελφίνια του Κορινθιακού

Τρεις παγκόσμιες μοναδικότητες και ένα απίθανο φαινόμενο συμβίωσης εμφανίζει ο Κορινθιακός Κόλπος. Μοιάζει με μικρογραφία της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα μοναδικό μέρος στον κόσμο όσον αφορά τις κοινωνίες των δελφινιών. Κατοικείται από τέσσερα είδη δελφινιών. Τα Ζωνοδέλφινα, σταχτο δέλφινα και κοινά δελφίνια που ζουν στα βαθιά νερά του Κορινθιακού και τα ρινοδέλφινα που ζουν μόνο στα ρηχά νερά. Ο Κορινθιακός Κόλπος ανακηρύχθηκε επίσημα ως περιοχή ΙΜΜΑ (Σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά)

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη

Όσο ο Διογένης ήταν στην Κόρινθο, θέλησε να τον γνωρίσει ο Μέγας Αλέξανδρος. Όταν συναντήθηκαν, ο βασιλιάς της Μακεδονίας τον ρώτησε ποια χάρη ήθελε να του κάνει. Ο φιλόσοφος απάντησε: «Αποσκότισόν με»….
Ως συνήθως, η απάντηση του Διογένη είχε διττή ερμηνεία. Μπορεί να ζητούσε απ’ τον Αλέξανδρο να τον βγάλει απ’ το σκοτάδι της άγνοιας, αλλά μπορεί να του ζητούσε να κάνει στην άκρη, γιατί του έκρυβε τον ήλιο.

Λαΐς, η Κορίνθια

Η πιο διάσημη εταίρα της αρχαιότητας, ήταν η Λαϊδα η Κορίνθια. Έζησε την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου, από το 431 π.Χ. μέχρι το 404 π.Χ.
Φημιζόταν, όχι μόνο για την ομορφιά και τον αισθησιασμό της, αλλά και για τη μόρφωση και την καλαισθησία της. Ήταν τόσο περιζήτητη, που τολμούσε να ζητάει υπέρογκα ποσά από τους πελάτες της.

Κορινθιακοί κίονες

Ο Κορινθιακός ρυθμός είναι ένας από τους τρεις ρυθμούς της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. Το Κορινθιακό κιανόκρανο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Καλλίμαχος εμπνευσμένος από ένα καλάθι στον τάφο ενός κοριτσιού στην Κόρινθο.
Στα νεότερα χρόνια, ο Κορινθιακός ρυθμός αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης αλλά και από τους νεοκλασικιστές. Πολλά διάσημα κτίρια στην Αθήνα, Ρώμη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και σε άλλες πρωτεύουσες κοσμούνται με κορινθιακούς κίονες.

Κορινθιακή μελανόμορφη τεχνική

Το μελανόμορφο ρυθμό τον ανακάλυψαν Κορίνθιοι κεραμείς. Άλλωστε, σχεδόν για ολόκληρο τον 7ο αιώνα, η Κόρινθος ήταν κυρίαρχο κέντρο κεραμικής και γενικώς ένα ένα απ΄τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα της Μεσογείου.

Στον μελανόμορφο ρυθμό, οι λεπτομέρειες είναι (συνήθως) εγχάρακτες. Το μέγεθος και το σχήμα των πρωτοκορινθιακών αγγείων (αρύβαλλος) δείχνουν ότι χρησιμοποιούνταν για το εμπόριο ακριβών αρωματικών ελαίων, που ήταν το αντίστοιχο των σημερινών αρωμάτων. Αυτό εξηγεί ως ένα σημείο την εξαιρετικά υψηλή τους ποιότητα.

Συμπόσιο των επτά σοφών

Το φημισμένο «Συμπόσιο των επτά σοφών» πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στην έπαυλη του Περίανδρου που ήταν χτισμένη κοντά στο Λιμάνι Λεχαίου, δίπλα στο ιερό της Αφροδίτης.

Διώρυγα Κορίνθου, ένα τεχνολογικό επίτευγμα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για το εμπόριο της Μεσογείου, η Διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, αποτέλεσε έμπνευση αιώνων και ολοκληρώθηκε… 25 αιώνες μετά τη σύλληψη της ιδέας της.

Οι εργασίες άρχισαν το 1882 με μεγάλη επισημότητα, το συνολικό μήκος της Διώρυγας είναι 6.300 μέτρα. Τον Ιούλιο του 1893 η Βασίλισσα Όλγα έκοψε με χρυσό ψαλίδι την κορδέλα των εγκαινίων της Διώρυγος, ενώ το πρώτο πλοίο τη διέπλεε επισήμως. Σήμερα διαπλέεται από 15.000 περίπου πλοία, 50 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ αποτελεί το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Ελλάδας μετά την Ακρόπολη.

«Ου παντός πλείν ες Κόρινθον»

«Ου παντός πλείν ες Κόρινθον».  Και πράγματι, δεν ήταν εύκολο για τον καθένα να αγκυροβολήσει σε αυτή την αρχοντούπολη, που η φήμη της στην αρχαιότητα είχε φτάσει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου για τον πλούτο και την ευημερία της, για τα εξαιρετικά προϊόντα των κεραμικών εργαστηρίων της, για τους ναούς και τα ιερά της και -ίσως το πιο ζηλευτό απ’ όλα- για τις ιέρειες της Αφροδίτης που υπηρετούσαν στους πολυάριθμους ναούς της μέσα στην ίδια την πόλη, αλλά κυρίως στην ακρόπολη της, τον επιβλητικό Ακροκόρινθο.

Λουτρά Ωραίας Ελένης

Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης οφείλουν το όνομά τους στις πηγές γλυκού νερού που υπάρχουν δίπλα στη θάλασσα, όπου λέγεται ότι έκανε τα μπάνια της η Ωραία Ελένη, η πανέμορφη βασίλισσα της Σπάρτης. Το νερό των πηγών της Ωραίας Ελένης μπορεί να χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία με θεραπευτικές και ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Εγγραφή στο newsletter


Μετάβαση στο περιεχόμενο