Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Αρχαιολογικός χώρος Τενέας

Ανάμεσα στα δυο χώρια Χιλιομόδι και Κλένια, εκτεινόταν η σημαντική πόλη της Τενέας. Σμφωνα με τον Παυσανία οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Τρώες στην καταγωγή που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Ελληνες στην Τένεδο και μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι εκεί. Ο Αγαμέμνων τους επέτρεψε να κτίσουν σπίτια. Ο δε Βιργίλιος υποστηρίζει ότι η Τενέα και η Ρώμη ήταν και οι δύο φτιαγμένες από Τρώες. Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο είναι το μέρος όπου ο Πόλυβος ανέθρεψε τον Οιδίποδα.

Το πρώτο σημαντικότερο εύρημα της περιοχής είναι ο Απόλλων της Τενέας, ή αλλιώς Κούρος της Τενέας. Το περίφημο άγαλμα του 6ου π.Χ. αιώνα, το οποίο ανασκάφηκε το 1854. Το 2010 βρέθηκαν δύο ακόμα Κούροι, σε θέση όπου αποκαλύφθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο, το οποίο διασχίζει αρχαία οδός και χρονολογείται τον 6ο, 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Οι δύο Κούροι σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

Οι περίφημοι Κούροι της Κλένιας στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου (foto corinth-museum.gr)

Στη συστηματική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2013, με επικεφαλής τη δρα Κόρκα, περιμετρικά της ταφής του 1984 εντοπίστηκε οργανωμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 6ο αι. έως και τον 3ο αι. π.Χ.

Το 2018 αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, κατάλοιπα από τον οικιστικό ιστό της πόλης, με πλούσια ευρήματα. Σε έκταση 672 τ.μ. ανασκάφηκαν στεγασμένοι χώροι με θυραία ανοίγματα, οργανωμένοι γύρω από εσωτερικές αυλές. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε και ένα μοναδικό για την Κορινθία δίχωρο υπέργειο ταφικό μνημείο το οποίο χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ η περίοδος χρήσης του έφτανε στον 4ο αι. μ.Χ.

Αυτή η θαυμαστή αρχαιολογική ανακάλυψη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κυριότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 από τον ιστότοπο του δικτύου History.

Εκτός από τα ευρήματα, ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει την ανασκαφή αυτή ξεχωριστή είναι και οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των μελών της ερευνητικής ομάδας, που οδήγησαν στη δημιουργία του σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας». Ένας σύλλογος που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του όλου προγράμματος.

Μπορείτε να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του αρχαίου Λατομείου, στο χωριό Άγιος Βασίλειος. Οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τη χρήση του λατομείο από τον 5ο  έως τον 3ο αιώνα π.Χ., ενώ κοντά στο χωριό θα βρείτε κατάλοιπα του Αδριάνειου Υδραγωγείου, το οποίο μετέφερε νερό στην Αρχαία Κόρινθο από τις πηγές της Στυμφαλίας.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο