Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σοφικού

Βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το Σοφικό, πολύ κοντά στην Εθνική Οδό Ισθμίας – Επιδαύρου και η ηγουμένη Λυδία θα σας υποδεχθεί με χαρά στο μικρό αυτό μοναστήρι.

Ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αναστάσιος Ορλάνδος που επισκέφτηκε την περιοχή το 1933, θεωρεί ότι το σημερινό καθολικό της Μονής κτίστηκε τον 12ο αιώνα και ότι οικοδομήθηκε επί παλαιοχριστιανικής εκκλησίας ενώ για την οικοδόμηση του χρησιμοποιήθηκαν υλικά από ένα μεγάλο αρχαιοελληνικό ναό της Αφροδίτης. Στο πίσω μέρος της μονής είναι ευδιάκριτα τα ερείπια του ναού και του αρχαίου οικισμού.

Είναι βυζαντινή σταυρεπίστεγος με τρούλο. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα έως το 1558. Το τέμπλο έγινε το 1801. Σημαντικό κειμήλιο είναι η Ιερή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας .

Σε απόσταση 150μ βρίσκεται η Εκκλησία Αγίας Παρασκευής, χρονολογούμενη από το 1617, ανήκουσα στο Κοιμητήριο της Μονής, με τέμπλο αγιογραφημένο το 1737, ενώ σημαντική είναι τοιχογραφία που απεικονίζει τον συρτό χορό των νεανίδων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο