Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Σε μια πευκόφυτη τοποθεσία, 3 χιλιόμετρα μακριά από το Χιλιομόδι, βρίσκεται η Μονή της Φανερωμένης, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Αρχικά βρισκόταν ψηλότερα, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη σημερινή μονή, σε θέση με εξαιρετική εποπτεία της γύρω περιοχής και θέα μέχρι τον Ακροκόρινθο. Από την παλαιά μονή σώζεται το καθολικό του 13ου αιώνα με όμορφες αλλά φθαρμένες τοιχογραφίες, και τα ημιερειπωμένα κτήρια των κελιών.

Στην επανάσταση του 1821 η μονή είχε σημαντική υλική και πνευματική προσφορά, υπήρξε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, και τόπος προσευχής σπουδαίων οπλαρχηγών, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς. Το 1854 η μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό, και το 1896 η αδελφότητα των μοναχών μεταφέρθηκε χαμηλότερα, στη νέα μονή, που είχε ιδρυθεί τον 16ο αιώνα και μέχρι τότε ήταν μετόχι της παλαιάς. Τότε μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση το τέμπλο του πρώτου ναού και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Το 1949 η μονή ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε γυναικεία.

Το καθολικό είναι σταυροειδής ναός με τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες και χρονολογείται στο 1896, καθώς τότε ανακαινίσθηκε, με τη μεταφορά της μονής. Στο εσωτερικό του σώζεται το περίτεχνο παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, που είναι διακοσμημένο με παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, καθώς και η εικόνα της Θεοτόκου Φανερωμένης, που θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Η μονή διαθέτει κειμήλια και άγια λείψανα, ανάμεσα στα οποία είναι και η κάρα του αγίου Σοφρωνίου, πατριάρχη Ιεροσολύμων. Έξω από τη μονή υπάρχει μικρός ναός της Αγίας Μαρίνας, που χρονολογείται στον 16ο αιώνα και έχει αγιογραφηθεί από τον σπουδαίο ζωγράφο της εποχής, Δημήτριο Κακκαβά.

Η μονή δεν διαθέτει ξενώνες. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με τριήμερο εορτασμό και λιτάνευση της εικόνας από την παλαιά στη νέα μονή.

Η μονή επίσης πανηγυρίζει του Αγίου Σωφρονίου (11 Μαρτίου), της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Νεκταρίου (9 Νοεμβρίου).

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο