Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Κεγχρεές – Λουτρά Ωραίας Ελένης – Κ. Αλμυρή – Κατακάλι

Δίπλα στον Σαρωνικό, στα νοτιοανατολικά της Κορίνθου, ανοίγεται ένα «παράθυρο» με θέα λόφους και βουνά, μικρές χερσονήσους και απάνεμους ειδυλλιακούς ορμίσκους. Σημείο αναφοράς εδώ αποτελεί το δεύτερο Αρχαίο λιμάνι της Κορίνθου, το λιμάνι των Κεγχρεών. Πολλά θεμέλια των εγκαταστάσεων του σώζονται μέχρι και σήμερα. Από αυτό το σημείο απέπλευσε για την Έφεσο  ο Απόστολος Παύλος για την διάδοση του Χριστιανισμού.

Στις Κεγχρεές (Κεχριές) θα βρεις μια απάνεμη, αμμουδερή, οργανωμένη παραλία με πεντακάθαρα και ρηχά νερά. Θεωρείται απ΄τις πιο όμορφες τοποθεσίες για κολύμπι και την προτιμούν ιδιαίτερα οικογένειες με μικρά παιδιά.

Φυσικά και υπάρχει ελεύθερος χώρος  για όσους θέλουν να στρώσουν την πετσέτα τους στην άμμο.

Αν πάλι δεν «συμπαθείς» την άμμο, στο δρόμο προς Επίδαυρο αμέσως μετά τις Κεχριές θα συναντήσεις τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης,  ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με πολλές εξοχικές κατοικίες. Εδώ θα βρεις ότι χρειάζεσαι για μια άνετη διαμονή. Ταβέρνες, καφέ, τουριστικά μαγαζιά και ξενοδοχεία και κάμπινγκ.

Τα Λουτρά Ωραίας Ελένης πήραν το όνομά τους απ΄τις ιαματικές πηγές που λέγεται πως  έκανε τα μπάνια της η βασίλισσα της Σπάρτης, η Ωραία Ελένη, σύζυγος του Μενελάου και αφορμή του Τρωικού Πολέμου. Το νερό της πηγής με το Ιαματικό νερό στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, ενδείκνυται για υδροθεραπεία για ρευματισμούς. Η θερμοκρασία του νερού είναι 19 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, στα 2χλμ, βρίσκεται η παραλία της Κάτω Αλμυρής, ένας αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός διακοπών. Μεγάλη κατά μήκος παραλία με βότσαλο και στα περισσότερα σημεία της οργανωμένη, με ομπρέλες και ξαπλώστρες που παρέχουν δωρεάν στους πελάτες τους τα beach bar.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισκεφθείς τον υδροβιότοπο Κοκκωσίου, που βρίσκεται στην άκρη της παραλίας της Κάτω Αλμυρής, στο δρόμο προς Κατακάλι. Ο προστατευόμενος υδροβιοτόπος  έχει δημιουργηθεί από τα νερά που πηγάζουν από το βουνό του Κατακαλίου και παρουσιάζει σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Κάπου εκεί στην άκρη στέκεται και ένας μισογκρεμισμένος νερόμυλος. Το παγωμένο υφάλμυρο νερό καταλήγει με ορμή στη θάλασσα. Μάλιστα σε ένα στενό σημείο, τόσο αυξάνεται η ορμή που δημιουργεί μια φυσική νεροτσουλήθρα. Το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας Κοκκωσίου είναι αναζωογονητικό.

Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί top προορισμό ψαρέματος. Διάλεξε βράχο και στήσε καλάμι ή ρίξε πετονιά, τσιπούρες, λαβράκια, σαργοί και στείρες σε αφθονία. Προσοχή μόνο στους ψαροντουφεκάδες.

Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν τη διαδρομή μέχρι το Κατακάλι, ένα ήσυχο χωριουδάκι με πετρόκτιστα σπίτια.  Απ΄εκεί ξεκινάει ένα μονοπάτι για πεζοπορία μέσα στο πευκοδάσος, που περνάει απ΄την παραλία Λυχναρίου, την παραλία της «Βάγιας» και καταλήγει στην γαλαζοπράσινη παραλία του Φραγκολίμανου.

Εναλλακτικά, ο δρόμος για το αυτοκίνητο είναι καλός και οδηγεί ακριβώς μπροστά στην λιλιπούτεια παραλία του Κατακαλίου, τη Σιδερώνα και στους γειτονικούς όρμους.

 

Fun Facts:

 

Επίσκεψη στην Μονή του Αγίου Θεράποντος στο Γαλατάκι. Το μοναδικό μοναστήρι στην Ελλάδα που τιμά του θαυματουργό Άγιο ιερομάρτυρα. Η οικοδόμηση των κτισμάτων της Μονής βάσει βυζαντινών αρχιτεκτονικών μορφών και τη χρησιμοποίηση υλικών επεξεργασμένων με αυθεντικές παραδοσιακές τεχνικές, είναι έργο του Γέροντα και των μοναχών.

Κοντά στο λιμάνι των Κεχριών, βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος Ισθμίων και ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον Μουσείο. Τα Ίσθμια ήταν λατρευτικός χώρος αφιερωμένος στον Ποσειδώνα και προς τιμήν του διεξάγονταν κάθε δύο χρόνια αθλητικοί αγώνες, οι δεύτεροι πιο σημαντικοί αθλητικοί αγώνες σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Αντίκρυ της παραλίας της Σιδερώνας βρίσκεται ένα πολύ μικρό νησί, στο οποίο μπορεί κάποιος να φτάσει και κολυμπώντας. Ανάμεσα στο νησάκι και στη δεξιά πλευρά του κόλπου της Σιδερώνας βρίσκονται τάφοι που καλύπτονται από τη θάλασσα. Οι τάφοι αυτοί είναι ορατοί και χωρίς ειδικά γυαλιά θαλάσσης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο