Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Κλένια – Αγιονόρι – Στεφάνι

Μια όμορφη διαδρομή απ΄το Χιλιομόδι οδηγεί στην Κλένια.  Ο δρόμος ανηφορίζει ελαφρά μέσα από τον εύφορο κάμπο όπου κάποτε βρισκόταν και η αρχαία πόλη Τενέα. Εδώ ανατράφηκε ο Οιδίποδας από το βασιλιά της περιοχής Πόλυβο. Ελάχιστα ερείπια της αρχαίας πόλης σώζονται σ’ ένα μικρό ύψωμα νότια από το χωριό Κλένια, στα αριστερά του δρόμου από το Χιλιομόδι.

Μετά την Κλένια ο δρόμος συνεχίζει στη δυτική πλευρά της χαράδρας του ρέματος της Κλεισούρας και αμέσως μετά προβάλει το μεγάλο χωριό του Αγιονορίου, σημαντική κώμη κατά τη βυζαντινή περίοδο. Το βυζαντινό φρούριο του χωριού -η οχύρωση της διόδου της Κοντοπορείας- ορθώνει ακόμα και σήμερα το ανάστημά του.

Το σωζόμενο σήμερα φρούριο είναι μικρό και πολυγωνικό, ενώ μέσα στο κάστρο δεσπόζει ο σταυρεπίστεγος ναός των Αγίων Αναργύρων.

Θαυμασμό προκαλεί η οικοδόμηση ενός πλήθους ναών μέσα και γύρω από το κάστρο του Αγιονορίου. Η πιο ένδοξη στιγμή της ιστορίας αυτού του κάστρου ήταν η 28η Ιουλίου 1822: οι Έλληνες οπλαρχηγοί Νικηταράς και Νικήτας Φλέσσας, με τους λιγοστούς αλλά ψυχωμένους άντρες τους, που ήταν ταμπουρωμένοι εδώ, διέλυσαν τα απομεινάρια της στρατιάς του Δράμαλη.

Το Αγιονόρι φημίζεται για τα πεπόνια που παράγει, με την γλυκιά γεύση και το έντονο άρωμα τους. Οι ταβέρνες του χωριού προσελκύουν πολλούς Κορίνθιους που αναζητούν αυθεντικές τοπικές γεύσεις και καλές τιμές.

Κατηφορίζοντας από το Αγιονόρι συναντάς το γραφικό Στεφάνι, με το Αστεροσκοπείο σήμα κατατεθέν της περιοχής αλλά και πόλος ανάπτυξης. Η ομάδα Αστρονομίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου σε συνεργασία με τον υπερδραστήριο Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Στεφανίου  διοργανώνουν τακτικά αστροσυναντήσεις. Για τους λάτρεις της ορεινής πεζοπορίας και για αυτούς που αναζητούν την επαφή με την φύση, η περιοχή του Στεφανίου έχει να προσφέρει πολλά.

Στις παρυφές του χωριού συναντάς βυζαντινές εκκλησίες και μονές: Παλαιά Μονή Ταξιαρχών, Νέα Μονή Αγίου Δημητρίου, που ήταν μετόχι της παλαιάς μονής των Ταξιαρχών. Απογυμνωμένο σήμερα το μοναστήρι από τα ιερά κειμήλια, έπειτα από αλλεπάλληλες αρπαγές και λεηλασίες, συνεχίζει τον προορισμό του, με δείγμα αναγνώρισης ένα αξιόλογο γραφείο, που βρίσκεται στ’ αρχονταρίκι, κειμήλιο του αείμνηστου Ελευθερίου Βενιζέλου.

 

Fun Facts:

Το σπήλαιο της Κλένιας. Οι πρώτες επίσημες ανασκαφές-έρευνες έγιναν το 1930 όμως ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί. Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από το 1910 έως το 1940 από ιδιώτες σαν ψυγείο, όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών αποθήκευαν τυροκομικά προϊόντα έναντι αντιτίμου. Κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο όπως διηγούνται οι παλιοί.

Το Αδριάνειο υδραγωγείο περνούσε μέσα από το χωριό Άγ. Βασίλειος. Ίχνη του σώζονται ακόμη σήμερα νότια του χωριού στην είσοδο της «Χούνης» καθώς και μέσα στο χωριό.

Η περιοχή του Στεφανίου έχει να προσφέρει πολλά σε όσους αρέσει να αθλούνται στη φύση. Πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία ακόμα και αλεξίπτωτο πλαγιάς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο