Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Μονή Αγίου Δημητρίου Στεφανίου

Η ιστορική Μονή αφιερωμένη στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, αποτελεί στολίδι του Στεφανίου. Η ακριβής χρονολογία ίδρυσής της δεν έχει εξακριβωθεί.

Το αρχικό κτίσμα της Μονής με το τετράπλευρο σχήμα, αποτελούνταν από μια μικρή εσωτερική αυλή που γύρω της αναπτύσσονταν σε δύο ορόφους οι αποθήκες και τα κελιά, ενώ στην ανατολική πλευρά βρισκόταν ο καθολικός ναός του μοναστηρίου. Λέγεται μάλιστα ότι επί τουρκοκρατίας λειτουργούσε και κρυφό σχολειό.

Στην διάρκεια της λειτουργίας του το μοναστήρι πέρασε πολλές περιπέτειες και η ιστορία του έχει συνδεθεί με την τύχη της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με έγγραφο που διασώζεται το μοναστήρι βοήθησε ηθικά και οικονομικά την Ελληνική επανάσταση, πράγμα που πλήρωσε αργότερα με την καταστροφή του από τους Τούρκους.

Σημαντικά έγγραφα της Μονής σώζονται και φυλάσσονται σήμερα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κορίνθου και αποτελούν ιστορικό θησαυρό, καθώς είναι τα μοναδικά χειρόγραφα της περιοχής που αναφέρονται στη Τουρκοκρατία και δίνουν σαφή εικόνα για την ζωή των ανθρώπων εκείνη την εποχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο