Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λεχαίου

Η Βασιλική του Λεχαίου, ήταν αφιερωμένη στον επίσκοπο Αθηνών Λεωνίδη, που μαρτύρησε με επτά γυναίκες, περί τα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ., με καταποντισμό στη θάλασσα της περιοχής. Ήρθε στο φως με τις ανασκαφές που πραγματοποίησε με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας ο αρχαιολόγος Δ. Ι. Πάλλας κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Η βασιλική, το σημαντικότερο παλαιοχριστιανικό μνημείο της Πελοποννήσου, καταλαμβάνει μία έκταση συνολικά 11.000τ.μ. στο δυτικό βραχίονα του Αρχαίου Λιμανιού του Λεχαίου, ενός από τα δύο λιμάνια που διέθετε η Κόρινθος κατά την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους• το άλλο ήταν οι Κεγχρεές, στο Σαρωνικό κόλπο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος βασιλική στον ελλαδικό χώρο (περ. 180μ.). Ο ναός ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με πεντάκλιτο εγκάρσιο κλίτος και τρούλλο, νάρθηκα, διπλό αίθριο, τριμερές βαπτιστήριο στα βορειοδυτικά και μεγάλο αριθμό προσκτισμάτων. Κλιμακοστάσια στα δυτικά οδηγούσαν στα υπερώα του ναού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο