Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Σολομός – Αθίκια – Αγιάννης

Νοτιότερα της Κορίνθου, σε μία απόσταση 5 χλμ συναντάτε το γραφικό χωριό Σολομό. Πίσω απ΄την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, υπήρχε παλιά ένα πατητήρι σταφυλιών που σήμερα έχει μετατραπεί με πολύ αγάπη και μεράκι σε Λαογραφικό Μουσείο. Σε ένα ήσυχο σημείο πάνω από περιβόλια με ελαιόδεντρα και με θέα προς τον Ακροκόρινθο και τον Κορινθιακό κόλπο, υπάρχει ένα νέο αναρριχητικό πεδίο, ιδανικό για σχολές και νέους αναρριχητές.

 

Αθίκια

Η νοικοκυρεμένη κωμόπολη είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σκαρούμπαλο, στην είσοδό του υπάρχει ένα φυσικό άνοιγμα τα «Δυό Βουνά».

Τα περισσότερα σπίτια στα Αθίκια με τις κόκκινες στέγες τους φαντάζουν από ψηλά σαν παπαρούνες σε πράσινο λιβάδι. Οι κήποι τους μοσχοβολούν όλες τις εποχές του χρόνου από το άρωμα των λουλουδιών. Ανάμεσά τους σώζονται μερικά παλιά σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, ξύλινα χαγιάτια, ασβεστωμένους τοίχους και αυλές με φρεσκοβαμμένες γλάστρες, προσφέροντας μια σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η οικία Κόλλια, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο κτίσμα, ο Μύλος και του Τσιπουράδικο του Μάνου, δύο εντυπωσιακά κτίρια – βιομηχανίες ιδιόρρυθμης αρχιτεκτονικής στα Πηγάδια. Ο Μύλος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Είναι ένα μνημείο λεπτής τέχνης και γούστου και παρουσιάζει σπουδαίο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. To Πνευματικό Κέντρο «Ελένη Σωτ. Διδασκάλου», είναι δωρεά του αείμνηστου Σωτηρίου Διδασκάλου προς το χωριό του και αποτελεί το επίκεντρο των προσπαθειών για κάθε μορφή έκφρασης Πολιτισμού.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ή Ευαγγελίστρια, βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και έχει κτιστεί τρεις φορές. Το καμπαναριό της, στολίδι αρχιτεκτονικής, κτίστηκε το 1923 από το Μικρασιάτη μάστορα Γ. Σιδέρη και έχει ύψος 24 μ.. Έντονα και με χαρακτηριστικό τρόπο εορτάζονται το Πάσχα, η Καθαρά Δευτέρα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 5-6 Αυγούστου, όταν και πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι.

Τα Αθίκια φημίζονται για το καλό λάδι, το γλυκό κρασί και τη γκιόσα. Στις ταβέρνες της θα δοκιμάσεις την καλύτερη γκιόσα που έχεις φάει ποτέ ψημένη στα κάρβουνα ή σε παραδοσιακό φούρνο.

Πάνω απ΄τα Αθίκια, ένα μικρό χωριό, πνιγμένο στους κοκκινόβραχους, ο Άγιος Ιωάννης ή «Αγιάννης» όπως το αποκαλούν. Ένα κτηνοτροφικό χωριό που μοιάζει σαν ο χρόνος να μη το άγγιξε. Προκαλεί δέος η άγρια ομορφιά του. Δείτε τη μοναδική περιήγηση στην ιστοσελίδα του χωριού agiannis.gr

 

Fun Facts:

Το άγαλμα του Απόλλωνα του Τενεάτη που εκτίθεται σήμερα στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1895 από κάτοικο των Αθικίων σε τάφο, κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου (περιοχή Κιάφα).

Με έδρα τα Αθίκια η Αγωνιστική λέσχη Κορίνθου διοργανώνει κάθε χρόνο αγώνες αυτοκινήτου σε χωμάτινες διαδρομές.

Για μοναδικές φολκλόρ καταστάσεις, μη χάσεις τη γιορτή «Γκιόσας» που γίνεται τον Ιούλιο στην πλατεία του Αγιάννη με παραδοσιακά κλαρίνα, ντόπιο κρέας και κρασί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο