Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad

Discover Places

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh

Χιλιομόδι – Κουταλάς – Αγ. Βασίλειος

Το Χιλιομόδι απέχει 18 χλμ από την Κόρινθο, βρίσκεται σε ωραία τοποθεσία, με ελαιώνες και κάμπο ολόγυρα και δίπλα σε ένα υπέροχο δάσος. Είναι το κεντρικό χωριό μιας περιοχής με γραφικά χωριά και πλούσια κληρονομιά: Κλένια, Αγιονόρι, Στεφάνι, Άγιος Βασίλειος, Κουταλάς, Μαψός, Σπαθοβούνι.

Τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου, λόγω των εκτενών αφιερωμάτων στον Τύπο για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα της Αρχαίας Τενέας. Ο μύθος λέει ότι οι Τενεάτες είναι απόγονοι αιχμαλώτων της Τροίας, τους οποίους ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε στην περιοχή.

Διασχίστε το περίφημο πευκόδασος Χιλιομοδίου, ένα θαυμάσιο αυτοφυές δασικό οικοσύστημα, απομεινάρι μεγαλύτερου και αρχαιότερου δάσους στην περιοχή. Είναι ένα περιβαλλοντικά ενδιαφέρον και σημαντικό πευκόδασος από όπου ξεχωρίζει η χαρακτηριστική μυρωδιά του πεύκου και του ρετσινιού. Η διαδρομή, το τρέξιμο και η βόλτα μέσα στο δάσος του Χιλιομοδίου είναι υπέροχη και αναζωογονητική.

Η περιοχή παρουσιάζει αξιόλογο θρησκευτικό ενδιαφέρον: 2,5 χλμ έξω από το Χιλιομόδι βρίσκεται η γυναικεία Νέα Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, κτίσμα του 1896, όπου ο προσκυνητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τη βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, τοποθετημένη σε ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας τέχνης.

Διανύοντας μια ανηφορική απόσταση 3 χιλιομέτρων φτάνετε στην παλαιά Ι. Μ. Φανερωμένης. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, στην είσοδο της σχισμής ενός βράχου, όπου φανερώθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ αναφέρεται ότι από όλες τις μονές της Φανερωμένης σε ολόκληρη την Ελλάδα, η Κορινθιακή είναι η σημαντικότερη, παλαιότερη και επισημότερη. Κάθε χρόνο, το βράδυ της παραμονής της Ζωοδόχου Πηγής, αναβιώνει ένα έθιμο: οι νέοι του χωριού ανάβουν φωτιές στα βουνά που περιβάλλουν το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, έξω από το χωριό, σχηματίζοντας το σχήμα του Σταυρού. Στη συνέχεια μαζεύονται στον περίβολο του μοναστηριού όπου ακολουθεί γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Από το Χιλιομόδι έχετε τη δυνατότητα ν’ ακολουθήσετε δύο διαφορετικές αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες διαδρομές: η πρώτη διασχίζει δυτικά το Τενεάτικο πεδίο και καταλήγει στον Άγιο Βασίλειο. Εκεί δεσπόζει το κάστρο του Αγίου Βασιλείου, σε ύψος 500 μ., με μια καταπληκτική θέα στον εύφορο κάμπο.

 

Η δεύτερη διαδρομή, νοτιοδυτικά του Χιλιομοδίου, θα σας βγάλει στα χωριά Κουταλά, Σπαθοβούνι και Μαψό. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία. Ο Κουταλάς μάλιστα φημίζεται για τις πατάτες του, τις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε σε διάφορες εκδοχές στην Γιορτή Πατάτας που πραγματοποιείται τον Ιούλιο. Σαν φτάσετε στον Μαψό επισκεφθείτε το περίφημο Μοναστήρι του Τίμου Σταυρού. Είναι ένα υπέροχο και φιλόξενο μοναστήρι που εκτός από πνευματικό έργο έχει να επιδείξει και παραγωγικό έργο κτηνοτροφικών προϊόντων από την πλούσια φάρμα που διαθέτει.

 

 

Fun Facts:

Κάθε χρόνο τοπικοί φορείς της περιοχής, οργανώνουν αγώνα δρόμου σε ήπια ημιορεινά καταπράσινα δασικά μονοπάτια και δρόμους στα υψώματα ανατολικά του Χιλιομοδίου Κορινθίας.

Η Μονή της Αγίας Φανερωμένης πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με τριήμερο εορτασμό και λιτάνευση της εικόνας από την παλαιά στη νέα μονή.

Η μεγάλη μας ηθοποιός Ειρήνη Παππά, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο ποιητής Βασίλης Ρώτας κατάγονται από Χιλιομόδι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο